Tegels zagen met een zaagtafel, zo doe je dat!

Het zagen van keramische tegels of natuursteen kan een uitdaging zijn. De keiharde tegels hebben voordelen: het slijt niet, het krast niet, het is kleurvast en vuil trekt er niet in. Maar hoe kan keihard materiaal gezaagd worden? Wij raden dan het gebruik van een tegelzaagmachine aan.

Maar waarom zou je gebruik maken van een tegelzaagmachine? Een tegelzaagtafel biedt precisie en snelheid, wat een essentieel voordeel is voor het op maat zagen van tegels. Ook als er bijvoorbeeld in het verstek gezaagd moet worden. Doordat de zaagkop gemakkelijk te kantelen is of door middel van de afgestelde aanslag wordt het zagen in verstek een fluitje van een cent. De tegelzaagtafel zorgt ervoor dat de tegel stabiel ligt op de tafel. De brug van de zaagtafel, waar de zaagkop doorheen geleidt wordt, zorgt voor een uiterst stabiele zaagkop. Hierdoor is het gemakkelijk om in één rechte lijn een tegel te zagen. Nat zagen gaat zeer gemakkelijk doordat er een waterreservoir in de tegelzaagtafel zit. In deze blog delen we een stapsgewijze handleiding hoe je tegels zaagt met een zaagtafel.

Stap 1: Installeer de tegelzaagtafel

Het begint allemaal met een goede voorbereiding, dat is het halve werk… Installeer de tegelzaagtafel op de locatie waar gezaagd wordt. Het is belangrijk dat de zaagtafel stabiel en waterpas staat. Door het gebruik van een zijtafel wordt het oppervlak van de zaagtafel vergroot, dit is vooral raadzaam bij het zagen van grote tegels. De zijtafel is eenvoudig te monteren aan de waterbak. Vergeet de juiste PBM’s niet!

Stap 2: Vul het waterreservoir

Vul het waterreservoir van de tegelzaagmachine. Het is belangrijk dat er voldoende water inzit. De zaagtafel beschikt namelijk over een dompelpomp. Deze dompelpomp moet volledig onder het water zitten om goed te kunnen pompen. Water koelt het zaagblad en zorgt ervoor dat het zaagsel (stof) wordt vermengd tot slurry. Deze slurry komt weer terecht in de opvangbak van de zaagtafel en kan weer gebruikt worden als koelwater door middel van de dompelpomp.

Stap 3: Bevestig het zaagblad

Demonteer de beschermkap. Na demontage kan het juiste Thomaboor zaagblad gemonteerd worden op de as van de zaagmachine. Zorg ervoor dat de draai richting van het zaagblad hetzelfde is als van de machine.

Stap 4: Markeer de snijlijn

Markeer de snijlijn zorgvuldig door middel van een potlood, smetkoord of markeerstift.

Stap 5: Tegel plaatsen

Plaats de tegel op de zaagtafel. Zorg dat de tegel op de juiste manier is gepositioneerd. Stel de aanslag af op de positie van de tegel. Dit voorkomt eventuele verschuiving van de tegel. Of bij veel dezelfde zaagmaten kan de maat makkelijk gebruikt worden door de tegel ertegenaan te leggen.

Stap 6: Begin met zagen

Stel de hoogte van de zaagkop zo in dat er in één keer op volledige diepte gezaagd wordt. Draai de waterkraan volledig los en zet de zaagmachine aan. Laat het zaagblad op volle snelheid komen. Trek aan de handgreep op de zaagkop de zaagmachine door het te zagen materiaal heen. Hierbij mag best wat druk uitgeoefend worden, luister hierbij wel goed naar de zaagmachine. Deze moet namelijk op dezelfde (volle) toeren blijven zagen. Is de zaagmachine door het materiaal heen? Zet de zaagmachine uit en druk de zaagkop naar achter zodat het zaagblad niet meer in de buurt van het gezaagde materiaal is. Spoel de slurry van de tegel af.

Stap 7: Snijranden bewerken

Nadat de tegel is gezaagd en de tegelzaagmachine uitstaat, kan de snijrand glad gemaakt worden. Hiervoor kan een schuurblok of een polijstpad gebruikt worden.

Stap 8: Klus klaar?

Maak de tegelzaagtafel na gebruik schoon om de levensduur van de machine te verlengen. Laat de dompelpomp goed doorpompen met schoon water. Leeg het waterreservoir en droog de machine af.

Of bekijk de video!