Invloed van snelheid en druk op de prestaties van diamantboren

De snelheid en de druk welke wordt uitgeoefend heeft grote invloed op het resultaat. Te snel boren of teveel druk uitoefenen kan de boor beschadigen en tot een slechte afwerking van het boorgat leiden.

Hoe boren met een diamantboor: Voorbereiding en technieken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom is het van belang om het boorproject goed voor te bereiden en de juiste technieken tee gebruiken. Graag lichten wij dit aan u toe, zodat het een succesvol boorproject wordt!

Voorbereiding op het boren met een diamantboor

Om de boorwerkzaamheden te laten slagen, is het van belang de juist diamantboor te kiezen. Dit hangt af van het materiaal wat geboord gaat worden, maar ook van de dikte van het materiaal en de gewenste diameter van het gat.

Daarnaast is het gebruik van de juiste boormachine met voldoende vermogen ook belangrijk. Bij de keuze van de boormachine is het ook goed om te kijken welk type koeling er kan worden aangesloten op de boormachine. Het koelen van de diamantboor beschermt tegen oververhitting en garandeert een langere levensduur. De meest gangbare koelmiddelen zijn water of een stofzuiger.

Technieken voor efficiënt boren met een diamantboor

  • Plaats de diamantboor recht op het materiaal en begin met een lage snelheid.
  • Oefen lichte druk uit en voorkom hard drukken, om beschadiging te voorkomen.
  • Houdt de boor gekoeld tijdens het boren.
  • Haal de boor regelmatige terug om de koeling te verbeteren.
  • Pas de snelheid waarmee geboord wordt aan aan het materiaal. Voor harde materialen is het boren met een lage snelheid vaak beter.
  • Zorg voor een stevige grip op de boormachine en houdt deze zo stabiel mogelijk.

Bepalen van het ideale toerental

Het toerental is een belangrijke factor voor het boren. Het zorgt voor een optimale levensduur van de boor, een schoon gat en voorkomt oververhitting.

  • Kleine diameter (2 – 10 mm): Hoge toerental, bijvoorbeeld 8.000 – 12.000 toeren per minuut.
  • Middelgrote diameter (10 – 50 mm): Matig toerental, bijvoorbeeld 2.000 – 6.000 toeren per minuut.
  • Grote diameter (50 mm of groter): Lager toerental, bijvoorbeeld 500 – 2.000 toeren per minuut.

Behalve de grootte van het te boren gat, moet het toerental ook worden aangepast aan het te boren materiaal. Harde materialen vereisen vaak een lager toerental dan zachtere materialen.

Voldoende voorboren van het materiaal

Voorboren kan helpen bij een betere controle, nauwkeurigheid en veiligheid. Voorboren wordt vaak toegepast bij grote gaten, gladde of kwetsbare oppervlakken of bij diep boren.

Hoe gaat voorboren? Gebruik een boor met een kleinere diameter dan de uiteindelijk gewenste diameter. Markeer het boorgat en stel de boormachine in op een lage snelheid. Het voorboorgat hoeft niet diep te zijn, het is slechts om een startpunt te maken. Na het voorboren kan de diamantboor met gewenste diameter worden geplaatst in het voorgeboorde gat en dan kan langzaam geboord worden.

Boren met matige boordruk

Het boren met een matige boordruk voorkomt schade aan het materiaal en vroegtijdige slijtage van de boor. Daarnaast kan te weinig druk het boren vertragen en oververhitting veroorzaken door gebrek aan voortgang. Het gebruik van matige druk geeft meer controle over het boren, wat vooral belangrijk is bij kwetsbare of gladde materialen.

Versleten of beschadigde boren op tijd vervangen

Het op tijd vervangen van versleten of beschadigde diamantboren is van groot belang. Dit zorgt namelijk voor veiligheid. De levensduur wordt langer en de kwaliteit is beter. Tevens is het ook efficiënter, omdat er geen tijdsverlies of hogere energiekosten zijn doordat de boor tijdig is vervangen. Contoleer na elke klus of dat de boor al versleten of beschadigd is. Na een val of stoot kan het aan de buitenkant niet overkomen dat de boor beschadigd is, maar de boor kan intern beschadigd zijn.