Hoe voorkom ik slijtage op mijn diamantboor?

Als Thomaboor.nl verkopen wij vele diamantboren per jaar. Een van de meest gestelde vragen is hierbij: hoe voorkom ik slijtage aan een boor? Wij geven je in onze blog vier tips om dit voorkomen!

De juiste boor gebruik voor het materiaal

Ten eerste is het belangrijk om de juiste boor te gebruiken voor het materiaal waarmee je werkt. Diamantboren zijn het meest geschikt voor harde materialen zoals steen, beton, keramiek en graniet, maar als je probeert te boren in zachter materiaal, zal de boor snel slijten.

De juiste snelheid gebruiken

Ten tweede is het belangrijk om de juiste snelheid te gebruiken tijdens het boren. Als je in een te hoge versnelling boort, polijst je de diamant waardoor hij bot wordt, terwijl als je te langzaam boort, er geen snelheid in zit. Probeer dus de juiste snelheid te vinden die past bij het materiaal waarmee je werkt. Doorgaans is dit bij een diamanthandboormachine  diameter boor 8-50mm in 3e versnelling, diameter boor 55-150mm in 2eversnelling alle diameters boven de 155mm in de 1e versnelling.

De juiste techniek hanteren

Ten derde, gebruik de juiste techniek tijdens het boren om te helpen voorkomen dat de boor snel slijt. Bijvoorbeeld bij het met water boren in beton, moet je een constante druk uitoefenen en zorgen dat het water blijft vloeien tijdens het boren. Teveel water gebruiken zorgt ervoor dat de diamantboor bot wordt omdat je het diamant teveel polijst.

Gebruik een professionele kernenstamper

Ten vierde, nadat je een gat geboord heb zit vaak de steen/betonkern in de diamantboor. Om de kern uit de diamantboor te halen wordt er vaak op de buis met een hamer of sleutel getikt dit zorgt voor deuken in de diamantboor waardoor de kernen alleen maar vaster gaan zitten. Koop een professionele kernenstamper zodat dit probleem verleden tijd is.

Controleer je boor regelmatig

Tot slot, zorg ervoor dat je de boor regelmatig controleer op rest stukken in de diamantboor voor de juiste water doorvoer. Zorg altijd dat je met een lege diamantboor begin te boren. Hopelijk helpen deze tips je om de levensduur van je diamantboor te verlengen!