Veilig zagen: Veilig gebruik van zaaggereedschap

Een goede voorbereiding is de basis van veilig zagen

Een goede voorbereiding is de sleutel tot veilig en efficiënt zagen. Door voorbereidingen en veiligheidsmaatregelen te treffen, wordt het risico op ongelukken minder en ontstaat er een veilig en efficiënt zaagproject.

Waarom veiligheid voorop staat bij zagen

Een simpel klusje voor het oog kan al leiden tot ernstige ongelukken. Daarom is het van belang om veiligheid voorop te stellen.

Het belang van goed gereedschap

Goed gereedschap zorgt ervoor dat de zaagprojecten efficiënter, veiliger en met een beter resultaat uitgevoerd kan worden.

Kwalitatief hoogwaardig gereedschap is nauwkeuriger, zorgt voor strakkere resultaten en is veiliger in gebruik. Daarnaast werkt het sneller en gemakkelijker, maar gaat het ook langer mee.

Voorbereiding van de werkplek

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er daarom voor dat de werkplek opgeruimd is en voldoende verlicht is. Daarnaast is het ook goed om een stabiele werkplek te hebben, dit kan door een stevige werkbank of tafel.

Behalve een goede opgeruimde werkplek is ook de veiligheid van belang. Controleer daarom de stroomaansluiting, brandveiligheid en ventilatie.

Essentiële beschermingsmiddelen

Naast een goede voorbereiding voor het zagen, zijn ook beschermingsmiddelen van belang. Dit is om jezelf te beschermen tegen mogelijke gevaren.

Het belang van stofbrillen

Stofbrillen zijn belangrijk omdat ze beschermen tegen rondvliegende deeltjes zoals metaalsplinters of houtstof. Daarnaast beschermen ze tegen vloeistoffen en UV-straling. Door het dragen van een stofbril wordt ernstig oogletsel voorkomen en kan er veilig en comfortabel worden gewerkt.

Wanneer gebruik je oordoppen?

Oordoppen zijn onmisbaar tijdens het zagen. Het geluid dat machines produceert kan namelijk schadelijk zijn voor de oren. Zagen produceren vaak een geluid van meer dan 85 decibel. Gehoorschade is niet te genezen, daarnaast kunnen harde geluiden ook leiden tot stress, vermoeidheid en concentratieproblemen.

Bij elke zaagklus, het gebruik van elektrische en benzine aangedreven machines of bij handgereedschap gebruikt men oordoppen.

Welke kleding draag je tijdens het zagen?

Ook is het van belang de juiste kleding te dragen voor veiligheid. Dit beschermt namelijk tegen snijwonden en andere ernstige verwondingen. Daarnaast verhoogt het ook de veiligheid.

Behalve werkkleding is het ook van belang om handschoenen, een veiligheidsbril en persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen.

Veilig zagen met zaagblad beveiliging en zaagmachine beschermkap

Zaagbladbeveiliging en een beschermkap zorgen ervoor dat rondvliegende deeltjes niet richting de zager worden geslingerd. Een beschermkap zorgt voor stabilisatie van het zaagblad en voorkomt terugslag. Daarnaast beschermt het ook de zaagmachine zelf tegen beschadigingen.

  • Zaagbladbeveiliging: Dit is meestal een klein metalen plaatje welke direct achter het zaagblad bevindt. Dit voorkomt dat vingers in de buurt van het draaiende blad komen.
  • Beschermkap: Een groter onderdeel welke het grootste deel van het zaagblad bedekt. Het volgt het zaagblad tijdens het zagen en biedt zo maximale bescherming.

Veilige zaagtechnieken

Veilig werken met een zaag kan door de juiste techniek en uitrusting te gebruiken. Behalve PBM’s, een stabiele werkplek en goed gereedschap zijn ook een goede houding en grip, een goede techniek en het voorkomen van terugslag belangrijk om veilig te zagen.

Een goede houding en grip

Zorg voor een stabiele ondergrond en een stevige werkbank. Dit zorgt voor een balans tijdens het zagen. Zorg voor een ontspanning, licht gebogen houding. Hierdoor is er een betere balans en vermindert het de belasting op de rug. Ook is het belangrijk om de schouders te ontspannen.

Een goede houding en grip zorgen voor nauwkeurigheid, veiligheid en comfort tijdens het zagen.

De techniek van langzaam en gecontroleerd zagen

Het beheersen van de techniek van langzaam en gecontroleerd zagen vereist oefening. Door regelmatig te zagen, zal het steeds beter worden. Tips voor langzaam en gecontroleerd zagen:

  1. Gebruik scherp gereedschap.
  2. Houdt een stevige, maar ontspannen juiste werkhouding
  3. Begin met een kleine inkeping, zodat voorkomen wordt dat de zaag wegglijdt.
  4. Oefen een gelijkmatige druk uit op de zaag.
  5. Maak korte, gecontroleerde halen in plaats van lange, snelle bewegingen.
  6. Zorg dat tijdens het zagen de lijn wordt gevolgd.
  7. Adem rustig en diep in en uit om geconcentreerd te blijven.
  8. Neem regelmatig een pauze om krampen te voorkomen en de concentratie te behouden.

Voorkomen van terugslag

Terugslag is een gevaarlijke situatie welke kan ontstaan tijdens het zagen. Een bot zaagblad, verkeerde zaagtechniek of een onjuiste instelling kan dit veroorzaken. Enkele maatregelen om terugslag te voorkomen:

  • Gebruik een scherp zaagblad.
  • De juiste zaagtechniek: langzaam en met een gelijkmatige druk.
  • Stel de zaag correct in.
  • Bevestig het werkstuk goed.
  • Draag persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Werk in een goed verlichte omgeving.
  • Wees alert op wat je doet.

Wilt u meer tips over het veilig werken met een zaagblad? Of bent u nog op zoek naar een zaagblad, zaagtafel of persoonlijke beschermingsmiddelen? Kom dan langs in de winkel of neem een kijkje op www.thomaboor.nl!